Koolhydraten zijn voedingsstoffen waar het lichaam niet zonder kan.
Maar welke koolhydraten zijn wel gezond voor je lichaam en welke niet?
Van een teveel aan snelle koolhydraten word je dik, het kost je lichaam veel energie om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Je moet veel insuline aanmaken om de snel stijgende bloedsuiker te regulerend, dit bevordert ontstekingen, maakt je dik en kost het lichaam mega veel energie.
Waarom wordt je van een teveel aan koolhydraten dik?
Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucosemoleculen. Die komen in het bloed terecht en worden vervoerd naar alle lichaamscellen om deze te voorzien van energie.
Als er teveel glucose in het bloed noem je dat een verhoogde bloedsuikerspiegel.
Het lichaam probeert dan het teveel aan glucose om te zetten in glucogeen. Dit is een reservevoorraad die aangesproken kan worden als het glucosegehalte in het bloed te laag is geworden. Maar er kan maar slechts een bepaalde hoeveelheid glycogeen worden opgeslagen in lever- en spierweefsel.
Een man kan maximaal 700 gram opslaan en een vrouw maximaal 580 gram. Het omzetten van glucose in glycogeen en weer terug gebeurt lokaal. Het teveel aan koolhydraten, dat wat niet gebruikt c.q. omgezet c.q. opgeslagen kan worden als glycogeen, wordt opgeslagen als vetweefsel. De opslag in vetweefsel, in tegenstelling tot de opslag in glycogeen is vrijwel onbeperkt!
Alleen het eten van koolhydraten geeft een reactie op de bloedsuikerspiegel.
Oliën, vetten en eiwitrijke voeding hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, daar zijn de Adkins diëten op gebaseerd. Zolang je bloedsuiker stabiel blijft verlies je gewicht.