Welke koolhydraten verminderen ontstekingen?

Bindweefsel versterken
23 november 2020
Bindweefsel versterken
23 november 2020
Toon alles

Welke koolhydraten verminderen ontstekingen?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen waar het lichaam niet zonder kan.

Maar welke koolhydraten zijn wel gezond voor je lichaam en welke niet?

Van een teveel aan snelle koolhydraten word je dik, het kost je lichaam veel energie om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Je moet veel insuline aanmaken om de snel stijgende bloedsuiker te regulerend, dit bevordert ontstekingen, maakt je dik en kost het lichaam mega veel energie.

Waarom wordt je van een teveel aan koolhydraten dik?

Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucosemoleculen. Die komen in het bloed terecht en worden vervoerd naar alle lichaamscellen om deze te voorzien van energie.

Als er teveel glucose in het bloed noem je dat een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Het lichaam probeert dan het teveel aan glucose om te zetten in glucogeen. Dit is een reservevoorraad die aangesproken kan worden als het glucosegehalte in het bloed te laag is geworden. Maar  er kan maar slechts een bepaalde hoeveelheid glycogeen worden opgeslagen in lever- en spierweefsel.

Een man kan maximaal 700 gram opslaan en een vrouw maximaal 580 gram. De opslag in vetweefsel, in tegenstelling tot de opslag in glycogeen is vrijwel onbeperkt!

Alleen het eten van koolhydraten geeft een reactie op de bloedsuikerspiegel.
Oliën, vetten en eiwitrijke voeding hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, daar zijn de Adkins diëten op gebaseerd. Zolang je bloedsuiker stabiel blijft verlies je gewicht.

Opvallend is, dat in deze tabel groenten en fruit nooit te hoog is. Doorgaans geldt; Hoe meer vezels er in het voedingsmiddel voorkomen, hoe minder invloed dit heeft op de bloedsuikerspiegel.

Welke koolhydraten kan ik dan eten?

Je kunt een hele gemakkelijke stelregel aanhouden die je vast wel kunt onthouden! Eet echte koolhydraten die we altijd al gegeten hebben, deze leveren je lichaam de noodzakelijke bouwstoffen en zijn dus gezond voor je.

Voor het gemak kan je hieronder lezen wat het verschil is tussen koolhydraten die we altijd al gegeten hebben en koolhydraten die pas 10.000 jaar eten.

  • Koolhydraten die we altijd al gegeten hebben

Groente, fruit en knollen hebben we altijd al gegeten. De bevatten veel vitaminen, mineralen, Fytonutriënten en secundaire plantstoffen, vezels. Ze zijn noodzakelijk voor de gezondheid, doordat ze een voedingsbedum zijn voor onze darmbacteriën. ook bevatten ze essentiële suikers zonder essentiële suikers kunnen veel  processen niet goed uitgevoerd worden.

  • Koolhydraten die we sinds 7-10-000 jaar eten

De mens is graan gaan eten. In eerste instantie mondjesmaat, sinds de komst van molens meer en sinds de industrialisatie zelfs erg veel.
Volkoren granen (volkoren brood, crackers, muesli, pasta, zilvervliesrijst) bevatten, net zoals groente en fruit, vitaminen en mineralen, echter duidelijk minder. De beschikbaarheid is beperkt en er zijn veel vitaminen en mineralen nodig voor de verwerking ervan. De vezels uit graan bevatten veel anti-nutriënten (hier komen we nog op terug). De vezels uit graan
dragen bij aan een dysbiotische (= verstoorde) darmflora. Ze trekken wel vocht aan waardoor de ontlasting makkelijker lijkt te gaan.

  • Koolhydraten die we sinds 100-150 jaar eten

Dit zijn feitelijk de voedingsmiddelen waar de supermarkt mee vol ligt. We noemen ze ook wel moderne voedingsmiddelen. Ze worden verwerkt en bewerkt en  gemaakt in de fabriek. Onder deze categorie vallen de witte meelproducten (pasta, pizza, wit brood) en andere kant- en klaar spullen (pakjes en zakjes) maar ook koekjes, snoepjes en frisdranken.
Bij de productie verdwijnen vitaminen en mineralen en plantenstoffen. Deels worden ze daarna weer toegevoegd, met name vanwege het feit dat de consument dan denkt dat dit ‘een betere keus‘ dus ‘gezonder’ is. Een marketing trucje.
Geraffineerde koolhydraten voegen feitelijk niets toe, ze putten alleen maar uit. Om ze te verwerken heeft het lichaam vitaminen, mineralen en eiwitten nodig. In feite zou je kunnen zeggen dat geraffineerde spullen gezondheid ondermijnend en ontstekingsbevorderend werken

Advies:

• Ga echt voorzichtig om met voedingsmiddelen die lege koolhydraten leveren
• Gebruik als koolhydraatbronnen de oerbronnen: groente, fruit en kiemen,
• Gebruik veel vezelstoffen uit groente en fruit, ze verminderen een hoge bloedsuikerspiegel
• Gebruik voldoende gezonde vetten, deze verlagen de Gi dus ook de GL

Tot slot

Een voortdurende aanmaak van insuline zorgt voor uitputting van de alvleesklier . Een uitgeputte alvleesklier produceert te weinig of geen insuline en kan niet meer
goed reageren op bloedsuikerschommelingen. Een blijvend hoge bloedsuikerspiegel is het gevolg. Een ziektebeeld met uiteenlopende complicaties, waaronder verzuring en chronische ontstekingen.

De factor beweging is in deze belangrijk, omdat door actieve beweging (stevig wandelen in de buitenlucht waarbij je nog moet kunnen blijven zingen) het lichaam geen insuline nodig heeft voor de opname van glucose in de cellen. Hiermee wordt de alvleesklier behoorlijk ontzien en wordt de bloedsuikerspiegel (onafhankelijk van het tekort aan insulinereceptoren of een lage insulineproductie) op een natuurlijke manier gereguleerd. Dit zorgt ook voor verbetering van de PH in het lichaam en voor vermindering van ontstekingsreacties.

Een half uurtje stevig wandelen voor de maaltijd doet dus echt wonderen!

    Naam

    E-mail*

    Uw bericht