De schadelijke effecten van een hoge bloedsuikerspiegel

Recept Pepernoten
23 november 2022
Welke vetzuren zijn essentieel voor goede gezondheid?
14 juni 2023
Toon alles

De schadelijke effecten van een hoge bloedsuikerspiegel

Mensen met een chronische hoge bloedsuikerspiegel hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, alzheimer en kanker.

De belangrijkste reden daarvoor is een verschijnsel dat glycatie of versuikering heet. Wanneer de bloedsuikerspiegel constant te hoog is, kan glucose (suiker) een reactie aangaan met de eiwitten in het bloed: enzymen, hormonen, hemoglobine, enz. De moleculen die op die manier beschadigd worden, vormen advanced glycation end products (AGE’s – eindproducten van vergevorderde versuikering).

AGE’s kunnen alle cellen en weefsels beschadigen, vooral de bloedvaten, de zenuwen, de hersencellen, de nieren en de ogen, maar ook andere organen en de huid.

AGE’s versnellen het verouderingsproces.

De vorming van AGE’s kan voorkomen worden door de bloedsuikerspiegel laag te houden – door voeding met een lage glycemische belasting, door beweging en indien nodig met supplementen en Bloedzuigertherapie.

Advanced glycation end products (AGE’s)

Glycatie gebeurt voornamelijk in het bloed. Het is de eerste stap in de vorming van verschillende eindproducten die ontstaan in reacties tussen enkelvoudige suikers (zoals glucose) en eiwitten in het bloed. Het wordt ook de maillard reactie genoemd. De maillard reactie is dezelfde reactie die een goudbruin korstje geeft aan gebak en desserten (reactie tussen suiker en eiwit). Dat proces vindt ook plaats in ons lichaam wanneer suikers en eiwitten met elkaar reageren.

Deze reacties leiden uiteindelijk tot de vorming van de advanced glycation/glycosylation end products (AGE’s).

Crosslinken van eiwitten

AGE’s kunnen alle moleculen die opgebouwd zijn uit eiwitten beschadigen door het vormen van crosslinks met proteïnen, waardoor de eiwitten een starre structuur krijgen, wat hun functie vermindert. Weefsels worden minder soepel (bv. stijve bloedvaten, stijve spieren, rimpels, …).

Vrije radicalen & ontstekingsfactoren

In de bloedvaten, de hersenen, de nieren, de longen, de lever, het hart en andere organen bevinden zich receptoren voor AGE’s, de zogenaamde RAGE’s. Wanneer AGE’s binden op deze receptoren, stimuleren ze de aanmaak van ontstekingsfactoren (inflammatoire cytokines) en vrije radicalen (oxidatieve stress). Inflammatie en oxidatieve stress kunnen op lange termijn alle cellen, weefsels en organen beschadigen. Ze worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van alle degeneratieziekten.

in onderstaand artikel meer over welke voeding de bloedsuikerspiegel constant houdt.

AGE’s & degeneratieziekten

AGE’s zijn betrokken bij het ontstaan van degeneratieziekten:

 • chronische ontstekingen: AGE’s stimuleren de aanmaak van ontstekingsfactoren (inflammatoire cytokines)
 • oxidatieve stress, vrije radicalen : door verhoogde aanmaak van zuurstofradicalen
 • gebrek aan zuurstof in de cellen en weefsels: door beschadiging van hemoglobine
 • gebrek aan energie in de cellen (mitochondriale disfunctie): door beschadiging van de mitochondriën
 • hart- en vaatziekten: door beschadiging van de bloedvaten (endotheel disfunctie, stijve bloedvaten), beschadiging van het hart, van fibrinogeen (bloedstolling, trombose) en collageen, en door de wijziging van de structuur van LDL-cholesterol (meer plaquevorming)
 • alzheimer: amyloid-eiwitten zijn bijproducten van de aanmaak van AGE’s
 • diabetes: beschadiging van de bètacellen in de pancreas
 • perifere neuropathie (zenuwschade in armen, benen, handen, voeten): door beschadiging van myeline (de beschermlaag rond zenuwcellen)
 • oogaandoeningen: door beschadiging van het netvlies
 • nierschade: door beschadiging van de bloedvaatjes in de nieren
 • auto-immuniteit: AGE’s veranderen de structuur van eiwitten, zodat deze niet meer herkend worden door het immuunsysteem en als vreemde stoffen beschouwd worden; dit lokt immuunreacties uit tegen eigen weefsel
 • gewrichtsklachten: door beschadiging van kraakbeen en bindweefsel (glycosaminoglycanen, collageen)
 • doofheid en verlies van andere sensorische functies: door afbraak van de myelinelaag rond zenuwcellen (demyelinatie)
 • versnelde veroudering: door beschadiging van DNA
 • rimpels: door glycatie van collageen in de huid
 • erectiestoornissen: verminderde doorbloeding door stijve bloedvaten (endotheel disfunctie)

 

De schade die door glycatie veroorzaakt wordt, is voor zover men weet onherstelbaar. Net als het wit van een hardgekookt ei nooit meer naar zijn vloeibare staat kan terugkeren, kunnen – volgens de huidige medische opinie – geglycosyleerde eiwitten in het lichaam ook niet meer hersteld worden. Toch wordt er veel onderzoek gedaan naar zogenaamde crosslink brekers uit het speeksel van de bloedzuigers.

AGE,s gaan echt meer invloed hebben dan je denkt. Bloedzuigers gaan met name lokaal AGE,s voor je oplossen. De kwaliteit van het vaatbed gaat echt verbeteren. en als je je lichaam dan ook nog hellpt met de juiste voeding ( glucose en Fructose verminderen) gaat het helemaal de goede kant op.