Wat zijn vrije radicalen en hoe zorgen ze voor aftakeling van je lichaam?
10 december 2020
Recept Pepernoten
23 november 2022
Wat zijn vrije radicalen en hoe zorgen ze voor aftakeling van je lichaam?
10 december 2020
Recept Pepernoten
23 november 2022
Toon alles

Chronische ontstekingen door energie tekort?

Chronische ontstekingen kunnen veroorzaakt worden omdat je niet voldoende energie hebt om dit te stoppen. Chronische onstekingsziektebeelden komen veel voor in de westerse wereld op dit moment.

Dit kan zich uiten in pijnlijke spieren, moeilijk afvallen, depressie, vermoeidheid, slapeloosheid enz . Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische ontstekingen genoemd. Bij een laaggradige ontsteking zie je niet dezelfde symptomen als een echte ontsteking.

Een acute ontsteking wordt altijd netjes opgeruimd door het immuunsysteem, dit zie je niet gebeuren bij een chronische ontsteking. Dit kost je lichaam ook langdurig extra grondstoffen en energie.

Het Immuunsysteem maakt de ontsteking, deze begeleid de ontsteking en stopt ook weer de ontsteking.

Laaggradige of chronische ontstekingen kosten dus veel energie, de hersenen beheren de bankrekening van de energievoorraad , deze moeten dus gewoon andere keuzes maken in de energie verdeling als er minder te besteden is.

De hersenen krijgen dus chronische minder energie te verdelen door het geactiveerde immuunsysteem. De energievoorraad moet daarom anders verdeeld worden en er wordt gespaard. Als je 10 lepels te verdelen hebt over 1 dag, je hebt er al 3 uitgegeven aan een actief immuunsysteem, dan blijven er toch nog maar 7 over voor de rest?

Waar wordt energie op gespaard?

Op elke systeem wordt uiteindelijk energie gespaard, maar het begint altijd met de kwaliteit, zoals:

 • De spijsvertering, hierdoor wordt je misselijk en krijgt eerder opgeblazen gevoel na het eten
 • Op neurotransmitters, dopamine, serotonine en het GABA systeem, je wordt gevoeliger voor verslavingen en eetbuien
 • Je spierenpakket wordt minder, vooral het uithoudingsvermogen, je wordt lui. De snelle spieren eerst niet, want die ben je nog nodig om voor een leeuw weg te rennen of een kind onder een auto weg te tillen
 • De lichaamstemperatuur gaat naar beneden, de kerntemperatuur van het lichaam met 1 graad naar beneden brengen levert ontzettend veel energie besparing op!
 • Overal gaat op gespaard worden uiteindelijk..

Elke cel kan een reden bedenken om een ontsteking te maken

Je lichaam heeft veel systemen die fouten in het DNA kunnen repareren. Het PARP systeem is verantwoordelijk voor 95% van de reparatie. Voor het repareren van cel schade heeft PARP weer veel energie (ATP) én B3 nodig.

Bij een gelijktijdig vitamine D gebrek neemt PARP hysterie toe en daarmee ook ontstekingsprocessen.

Als er genoeg ATP in de cel zit, dan wordt de cel netjes opgeruimd , zo niet dan gaat de fik erin, een ontsteking! Als er over de hele linie een energietekort is, dan krijg je allemaal chronische micro ontstekingen.

Een ontstekingsproces is een zwaar gereguleerd mechanisme

Voor het remmen van een ontsteking is veel meer energie nodig dan voor het aanzetten van het immuunsysteem. Dus, Voor het aanzetten hoeft alleen het gas eraf, voor het uitzetten moet je echt werk verrichten, je voet optillen en de rempedaal helemaal indrukken, veel meer kracht dus heb je nodig om het echt uit te zetten en als je die nu net mist?

Er bestaan verschillende remmen in het lichaam voor het stoppen van een ontsteking, maar dan moet er wel voldoende energie zijn!

Voorbeeld van een eigen rem:

Lactaatrem

Bij een infectie van bijvoorbeeld Salmonella, bacteriën, virussen of ander viezigheid gaan de geactiveerde immuuncellen lactaat produceren, dit lactaat zorgt dat het immuunsysteem uitgaat, dit is de eigen rem. Als het immuunsysteem goed werkt produceert hij genoeg lactaat waardoor hij uitgaat! Een immuunsysteem die uitgelkleed is komt nooit boven de lactaatgrens om uit te mogen gaan.

De lever rem

De lever heeft als grote taak dat alles wat een immuunsysteem kan activeren uit de weg te ruimen. De Lever gaat bijvoorbeeld een overschot aan linolzuur wegwerken ( zonnebloemolie) maar ook dangersingnals uit granen, toxische stoffen, virussen, bacteriën. Alles wat een immuunreactie zou kunnen activeren wordt als het goed is door de lever getakeld en vakkundig weer weggewerkt.

De lever is de wachter aan de deur. Je komt er niet door. Omdat er geen immuun activiteit mag komen.

De behoefde aan grondstoffen is voor de lever en de hersenen bijna gelijk. Zowel de hersenen als de lever hebben aan grondstoffen nodig:

 • EPA en DHA
 • Choline
 • Taurine
 • Carnitine

Belangrijk om te weten is dat deze organen beide dezelfde behoeften hebben, maar als je te weinig grondstoffen hebt, hebben de hersenen altijd voorrang!

Dus dan is de lever het kind van de rekening, deze zit dan zonder energie.

Dangersignals activeren het immuunsysteem, dit wil je zoveel als mogelijk voorkomen! Daarom zorgt de lever ervoor dat stoffen die het immuunsysteem activeren zoveel als mogelijk weg te werken, maar als de hersenen te weinig energie hebben is de lever en zijn gevaarstoffen ondergeschikt.

Welke voeding bevatten dangersignals?

Alle granen bevatten lectinen, dit zijn danger signals voor je immuunsysteem!

 • tarwe
 • havermout
 • spelt
 • rijst
 • rogge

Granen bevatten dus dangersignals voor je immuunsysteem, vermijd deze zoveel als mogelijk om je immuunsysteem rustig te houden.

Zonnebloemolie is het enigste vetzuur die afgebroken moet worden door de lever, bovendien remt het je lever waardoor het dubbelop problemen geeft voor je immuunsysteem, deze ook echt weren als je ontstekingsprocessen wilt verminderen. Gebruik milde olijfolie om heet te bakken, kokosolie of Ghee ( super lekker), deze zijn zelfs geschikt om te frituren! Voor het bakken op minder hete temperaturen gebruik ik roomboter in combinatie met milde olijfolie. Voor in salades gebruik ik extra vierge olijfolie, sesamolie, walnotenolie, hennepzaadolie. Ben je benieuwd wat je minimale verzuurinname per week is? Bekijk deze dan hier; https://oerkracht.nl/inname-schema-minimale-vetzuren-volwassene/

Heb jij chronische ontstekingen of vermoeidheid en wil deze week nog starten met meer energie en ontstekingen verminderen?

Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op!