Vezels voor gezonde darmen
9 september 2024
Vezels voor gezonde darmen
9 september 2024
Toon alles

Havermout granola

Havermout granola recept

 

Havermout granola is zo lekker, maar de kant en klare versies bevatten veel te veel suiker en andere glucosestropen dat het geen gezond product meer is. Bovendien is het super duur en de meeste gezonde ingredienten zoals noten zitten er bijna niet in. Reden genoeg om het zelf lekker te gaan maken!

We gebruiken deze havermout granola op verschillende manieren, natuurlijk over echte boeren yoghurt als ontbijt, maar gebruiken het ook voor over een geraspte appel of lekkerder gebakken appel, over in stukjes gesneden sinasappel, over roomijs, oh hou op haha, De keuze is reuze, een pot is zo leeg!

Het geheim van de lekkerste havermout granola zit in het opkloppen van eiwit, hierdoor wordt het extra knapperig zonder dat je veel suiker hoeft toe te voegen. ik heb 4 el honing door het opgeklopte eiwit gedaan.

Daarna kan je van alles qua zaden hieraan toevoegen. Dat is maar net wat je in huis hebt. Zelf heb ik vaak pompoenpitten, lijnzaad, chiazaad, ongebrande noten, ja kan eindeloos variëren!

De oven op 180 graden, houd het in de gaten en schep regelmatig om., na 20 minuten is het meestal wel klaar.

Wanneer je zalige havermout is afgekoeld kan het gedroogde fruit erbij, rozijnen, cranberry’s, stukjes kokos. Ik heb een mix van de markt gekocht. zalig!

 

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 4 kopjes havermout
  • 1/2 kopje pompoenpitten
  • 1/4 kopje lijnzaad
  • 1/4 kopje chiazaad
  • 1 kopje noten naar keuze
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 kopje gedroogd fruit mix
  • 4 el honing

Zo maak je het:

Splits de eieren van 2 eieren en gebruik het eiwit, bekijk hier hoe je dat doe bakhulp/eieren-scheiden/

Klop dit eiwit met een keukenmachine, garde kan natuurlijk ook, goed voor je polsspieren, maar nogal een klusje omdat het eiwit lang moet kloppen voor het de juiste dikte heeft, het moet pieken gaan vormen.

4l honing toevoegen, laat even meedraaien.

Alle droge ingrediënten toevoegen en met een spatel rustig door het eiwit mengen.

Stort het geheel op een bakplaat, zorg ervoor dat er niet te grote brokken havermout in zitten, maak deze los met een vork of knijp er even in.

Bak de havermout granola rustig af op 180 graden, zorg dat je regelmatig even keert en dat het niet verbrand vanwege alle heerlijke noten en zaden die snel oxideren. Meestal is 20 minuten voldoende maar dat hangt af van je oven.

 

Wil je nog een recept met havermout? bekijk hem hier Havermoutkoeken Suikervrij

Havermout granola recept