Worteltaart recept
5 maart 2017Vegetarische Quiche
25 maart 2017Is zonnebloemolie nou wel of niet gezond?
Je ziet het overal groot op verpakkingen staan, gebakken in zonnebloemolie! De fabrikant wil jouw laten geloven dat zonnebloem olie gezond is, maar het tegendeel is helaas waar.
Zonnebloem olie bestaat voor 70 procent uit het ontstekingsbevorderende linolzuur. Hier kan je heel snel teveel van binnenkrijgen en juist deze olie wordt veel gebruikt in kant en klaar producenten. Denk aan mayonaise, tapenade enz. Maar ook in koekjes en pakjes en zakjes zijn altijd op basis van Zonnebloemolie.
Zonnebloem olie is Omega 6 en olijfolie is omega 3. De gezonde verhouding tussen omega 3 en 6 hoort 1:1 te zijn. In ons westerse voedingspatroon is de verhouding meestal tussen de 1:16 tot 1:30!
Om een juiste verhouding tussen omega 3 en 6 te creëren zal je moeten kijken waar het product van gemaakt is.
Als we de zonnebloem olie zouden vervangen door olijfolie ondersteun je je gezondheid pas echt.
Er zijn ook mayonaises op basis van olijfolie te vinden bij de AH. Tapenade kan je heel makkelijk zelf maken en hier als basis olijfolie gebruiken. Hieronder een recept
Recept tomaten tapenade :
3 zongedroogde tomaten
100 gram groene of zwarte olijven
2 tenen knoflook
3 takjes peterselie
1 eetlepel oregano
2 eetlepels extra vierge olijfolie of walnotenolie
2 eetlepels water
Doe alles in de keukenmachine en maal fijn.
Door de tomaten te vervangen door vissoorten als tonijn, ansjovis of sardienen ontstaan tapenaden met veel verschillende smaken
Eet smakelijk 🙂
Ja ik wil mijn gezondheid verbeteren