Recept Pepernoten
23 november 2022
Welke vetzuren zijn essentieel voor goede gezondheid?
14 juni 2023
Recept Pepernoten
23 november 2022
Welke vetzuren zijn essentieel voor goede gezondheid?
14 juni 2023
Toon alles

De schadelijke effecten van AGE’S

Versnelde veroudering door AGE’S vorming

Mensen met een chronische hoge bloedsuikerspiegel en ontstekingen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, nierziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, alzheimer en kanker.

De belangrijkste reden daarvoor is een verschijnsel dat glycatie of versuikering heet. Wanneer de bloedsuikerspiegel constant te hoog is, kan glucose (suiker) een reactie aangaan met de eiwitten in het bloed: enzymen, hormonen, hemoglobine, enz. De moleculen die op die manier beschadigd worden, vormen advanced glycation end products (AGE’s – eindproducten van vergevorderde versuikering). AGE’S komen ook in gebakken voedsel voor. Denk aan patat gefrituurde vis, BBq vlees wat hard gebakken is enz.

Een gezondere keuze is het stoven, stomen, koken van groenten en vlees in plaats van bakken.

AGE’s kunnen alle cellen en weefsels beschadigen, vooral de bloedvaten, de zenuwen, de hersencellen, de nieren en de ogen, maar ook andere organen en de huid.

AGE’s versnellen het verouderingsproces.

De vorming van AGE’s kan voorkomen worden door

 

Advanced glycation end products (AGE’s)

Glycatie gebeurt voornamelijk in het bloed. Het is de eerste stap in de vorming van verschillende eindproducten die ontstaan in reacties tussen enkelvoudige suikers (zoals glucose) en eiwitten in het bloed. Het wordt ook de maillard reactie genoemd. De maillard reactie is dezelfde reactie die een goudbruin korstje geeft aan gebak en desserten (reactie tussen suiker en eiwit). Dat proces vindt ook plaats in ons lichaam wanneer suikers en eiwitten met elkaar reageren.

Deze reacties leiden uiteindelijk tot de vorming van de advanced glycation/glycosylation end products (AGE’s).

 

Crosslinken van eiwitten

AGE’s kunnen alle moleculen die opgebouwd zijn uit eiwitten beschadigen door het vormen van crosslinks met proteïnen, waardoor de eiwitten een starre structuur krijgen, wat hun functie vermindert. Weefsels worden minder soepel (bv. stijve bloedvaten, stijve spieren, rimpels, …).

AGE’s & degeneratieziekten

AGE’s zijn betrokken bij het ontstaan van degeneratieziekten:

 

    1. chronische ontstekingen: AGE’s stimuleren de aanmaak van ontstekingsfactoren (inflammatoire cytokines)
    2. oxidatieve stress, vrije radicalen : door verhoogde aanmaak van zuurstofradicalen
    3. gebrek aan zuurstof in de cellen en weefsels: door beschadiging van hemoglobine
    4. gebrek aan energie in de cellen (mitochondriale disfunctie): door beschadiging van de mitochondriën
    5. hart- en vaatziekten: door beschadiging van de bloedvaten (endotheel disfunctie, stijve bloedvaten), beschadiging van het hart, van fibrinogeen (bloedstolling, trombose) en collageen, en door de wijziging van de structuur van LDL-cholesterol (meer plaquevorming)
    6. alzheimer: amyloid-eiwitten zijn bijproducten van de aanmaak van AGE’s
    7. diabetes: beschadiging van de bètacellen in de pancreas
    8. perifere neuropathie (zenuwschade in armen, benen, handen, voeten): door beschadiging van myeline (de beschermlaag rond zenuwcellen)
    9. oogaandoeningen: door beschadiging van het netvlies
    10. nierschade: door beschadiging van de bloedvaatjes in de nieren
    11. auto-immuniteit: AGE’s veranderen de structuur van eiwitten, zodat deze niet meer herkend worden door het immuunsysteem en als vreemde stoffen beschouwd worden; dit lokt immuunreacties uit tegen eigen weefsel
    12. gewrichtsklachten: door beschadiging van kraakbeen en bindweefsel (glycosaminoglycanen, collageen)
    13. doofheid en verlies van andere sensorische functies: door afbraak van de myelinelaag rond zenuwcellen (demyelinatie)
    14. versnelde veroudering: door beschadiging van DNA
    15. rimpels: door glycatie van collageen in de huid
    16. erectiestoornissen: verminderde doorbloeding door stijve bloedvaten (endotheel disfunctie)

Onherstelbare schade

De schade die door glycatie veroorzaakt wordt, is voor zover men weet onherstelbaar. Net als het wit van een hardgekookt ei nooit meer naar zijn vloeibare staat kan terugkeren, kunnen – volgens de huidige medische opinie – geglycosyleerde eiwitten in het lichaam ook niet meer hersteld worden.

Toch wordt er veel onderzoek gedaan naar zogenaamde crosslink brekers uit het speeksel van de bloedzuigers.

Bloedzuigers gaan met name lokaal AGE,s voor je oplossen. De kwaliteit van het vaatbed gaat verbeteren en als je je lichaam dan ook nog helpt met de juiste voeding ( glucose en Fructose verminderen) gaat het helemaal de goede kant op.

 

in onderstaand artikel meer over welke voeding de bloedsuikerspiegel constant houdt.

 

    Naam

    E-mail*

    Uw bericht