Inname schema, minimale vetzuren volwassene
28 oktober 2020Welke koolhydraten verminderen ontstekingen?
11 februari 2021Bindweefsel als glasvezelkabel voor informatie
Ons lichaam beschikt over verschillende systemen om informatie door te geven. Deze informatie wordt doorgegeven door hormonen, neurotransmitters én het bindweefsel.
Voor een mega snel reflex heb je het Elektromagnetische systeem nodig van het bindweefsel. Dit systeem kan razendsnel informatie doorgegeven.
Dit systeem is in staat om per seconde driekwart van de afstand tussen de maan en de aarde af te leggen!
Het EMS gebruikt het bindweefsel voor communicatie. Het bindweefsel is de glasvezelkabel tussen de communicatie in de rest van het lichaam.
Het bindweefsel is in staat energie en informatie naar de plek van bestemming te leiden, energie op te slaan, signalen te veresteren, informatie te scheiden en één richting op te laten gaan.
Met andere woorden, bindweefsel kan informatie verwerken, net zoals een chip in een computer.
Bindweefsel zit in heel het lichaam en vult als het ware de gaten tussen de cellen op. Bindweefsel is het plaksel en smeersel tussen de verschillende cellen.
Je komt bindweefsel in vaste en vloeibare vorm tegen in spieren, pezen, botten, hersenen, maar ook in alle inwendige organen én in de bloedbaan. Het vervult op al die plekken een groot aantal functies!
De belangrijkste taken van het bindweefsel:
- Elasticiteit
- immuunreacties opstarten en afremmen
- opruimen indringers en weefselremmers
- wondheling
- bloedstolling
- afbreken van oud weefsel
- regulering van celdeling
Goed om je te realiseren: elk orgaan in het lichaam staat in verbinding met het grootste orgaan van ons lijf, namelijk de huid. Vanuit dit inzicht werkt ook de Acupunctuur.
Er zitten heel veel receptoren in het bindweefsel ( receptoren zijn eiwitten waaraan iets kan binden, een soort handje die iets vastpakt) en het heeft veel vermogen tot het aanmaken van cytokinen.
Cytokinen zijn stoffen die onder andere een ontstekingsreactie opstarten, het afweersysteem activeren en de wondheling begeleiden!
Dus bij een verstoring van het de telefoondraad van het bindweefsel raakt het lichaam functie op groei, vernieuwing en stofwisseling kwijt!
Hoe is het bindweefsel opgebouwd?
Het bindweefsel is in principe opgebouwd uit drie onderdelen:
- vezels
- cellen
- tussenruimte
Vezels geven de structuur, trekvastheid en elasticiteit aan je lichaam. Vezels zijn lastige structuren om te maken voor het lichaam. Hiervoor geld, niks is voor niks en zonder de juiste grondstoffen in je bezit kan er geen kwaliteit geleverd worden. Duurdere verbinden ( waarbij veel bouwstoffen nodig zijn) worden vervangen door goedkopere verbindingen, waar weinig bouwstoffen voor nodig zijn) Hierdoor hebben zijn veel westerse mensen stugger wordende vaatwanden en stijfheid van hele lichaam.
Cellen zijn er voor de vernieuwing van het weefsel.
De tussenruimte bestaat voornamelijk uit water. Botten en kraakbeen hebben dus een mega waterbindend vermogen. Hierdoor zijn het niet alleen grote water gebruikers maar vormen ze ook de opslag van water. Je kunt het zien als een spons die water opzuigt. Een watertekort in het kraakbeen zorgt ervoor dat deze uitdroogt, zoals een uitgedroogde spons eruit ziet, hard en eg breekbaar, zoals bij Osteoporose het geval is.
Door mineralen aan je water toe te voegen zorg je ervoor dat het water wat je drinkt beter in de cellen wordt opgenomen en in het lichaam vervoerd wordt.
Hoe zit het bindweefsel aan elkaar vast?
Het bindweefsel zit aan elkaar vast door bruggen. Zou dit niet zo zijn dan zou alles los in je lichaam zweven en de huid loslaten. Het wordt een soort visnet constructie die flexibel en mega trek vast is.
De bruggen en daarmee ook de kwaliteit van het bindweefsel verschilt per persoon.
Factoren die hier invloed op hebben zijn:
- de leeftijd van het bindweefsel
- de ontwikkelingsfase van de mens
- de voedingsconditie van de mens
- de bewegingsintensiteit van het bindweefsel
- de oxidatie belasting. veel ontstekingen is veel oxidatie
- de geestelijke belasting van de mens
Als je word geboren dan is het bindweefsel nog zacht, anders kon je niet door het geboortekanaal en als je hem of haar per ongelijk laat vallen gaat hij niet gelijk stuk.
Als het kind ouder wordt gaan door beweging de verbindingen steviger worden. Bewegen is dus meer dan noodzakelijk om de boel in te richten. Dit betekend dat weefsel wat veel is gebruikt, veel sterker wordt dan weefsel wat je minder gebruikt. Het is dus heel eg belangrijk dat een kind veel buiten speelt, op onstabiele ondergrond loopt, in bomen klimt en er soms ook uitvalt. Hierdoor krijgt zijn lichaam sterke verbindingen en kan het veel meer weerstaan op latere leeftijd.
Welke stoffen heeft het bindweefsel nodig?
Voor de vorming van bindweefsel heeft het lichaam zuurstof, vitamine C, aminozuren, zink, magnesium, mangaan, methionine en cysteïne nodig.
Flavonoïden worden in de laatste stap ingebouwd. De functie hiervan is heel veelzijdig!
Een geactiveerd immuunsysteem produceert MMP, deze stoffen breken het bindweefsel af. Flavonoïden zijn in staat de MMP,s te binden waardoor onnodig afbraak wordt voorkomen!
Het is nog onduidelijkheid over de hoeveelheid flavonoïden die nodig zijn op een reparerend effect te bewerkstelligen. Het lijkt in ieder geval duidelijk. dat de minimale hoeveelheid 300 mg tot 1 gram een vereiste is.
Een afname van bindweefsel geeft via diverse mechanismen een toename van NF-kB ( dit is een stof die aangemaakt wordt bij ontstekingen ) en vormt daarmee een (re-)activatie van het immuunsysteem
De PH
Voor de juiste werking van het bindweefsel is een goed PH noodzakelijk. Bij een verzuring van het lichaam neemt het waterbindend vermogen en daarmee de kwaliteit van de tussenruimte en ook die van het bindweefsel af. Je kan op een gemakkelijke manier je eigen PH testen PH testtrips
Wil je meer weten over tegengaan van verzuring in het lichaam. Neem dan contact met mij op via deze link https://oerkracht.nl/contact/
Voor de vorming van vezels zijn essentiële suikers uit de voeding een must.
Zoals eerder gezegd, niets is voor niets en zonder de juiste grondstoffen kan je lichaam geen dure verbindingen maken en wordt alles goedkoper ingericht.
Eet dagelijks bronnen van essentiële suikers om zo grondstoffen aan te leveren voor het maken van goede kwaliteit bindweefselstructuren.
De bronnen van essentiële suikers zijn:
- zongerijpt groente en fruit, dus niet uit een kas wat in Nederland vaak het geval is.
- kelp
- zeewier
- noten
- paddenstoelen
- insecten
- kraakbeen
- eieren
- wortelen
Voor een breed pallet moet alle bronnen in variatie in de voeding aanwezig zijn. Vooral de wieren, insecten, botten en kraakbeen ontbreken in het westerse voedingspatroon! Bovendien eten wij weinig zongerijpt groenten en fruit. onze complete pool verminderd waardoor veel mensen problemen hebben met bindweefsel.
Wat kan je doen om je bindweefsel te versterkten?
Zorg voor de juiste grondstoffen, want zonder grondstoffen wordt het niets. Extra vitamine C kan zinvol zijn, neem de vitamine C met bioflavonen en eet dagelijks essentiële suikers!
Denk verder nog aan extra magnesium, zink, vitamine E , Cysteïne en krachttraining