Welke vetzuren zijn essentieel voor goede gezondheid?
14 juni 2023
Havermout granola
17 september 2024
Welke vetzuren zijn essentieel voor goede gezondheid?
14 juni 2023
Havermout granola
17 september 2024
Toon alles

Vezels voor gezonde darmen

Wat is het verschil tussen vezels

Verteerbare Vezels voor een gezonde darmflora

Lees hier wat je kan doen om je darmbewoners gezond te houden

Vezels voor gezonde darmen

Vezels zijn onmisbaar voor een gezonde darmen. Ze worden ook wel ballaststoffen genoemd maar zijn dan zeer zeker niet. Voedingsvezels kan je indelen in 2 groepen. De in water oplosbare en onoplosbare vezels.

Onoplosbare vezels. onverteerbare vezels, zijn vezels die veel water absorberen, waardoor het volume van de stoepgang vergroot en de darmpassage versnelt. Dit kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van obstipatie en onregelmatige stoelgang.

Oplosbare vezels ( verteerbare vezels lossen wel op in water en worden daarbij een gelachtige substantie. Ze helpen het cholesterolgehalte verlagen, binden giftige stoffen en vertragen de opname van suiker.

In dit artikel gaan we verder in op de Oplosbare vezel vanwege de gezondheidsvoordelen daarvan.

Vezelrijke voeding beschermt tegen constipatie, blindedarmontsteking, aambeien, spataders, diabetes, hart en vaatziekten, overgewicht, hormonale aandoeningen en galstenen

Wil je weten waar ik jou bij kan helpen?

Ben je er klaar voor om te investeren in een gezonde en vitale levensstijl? Plan online een gratis kennismakingsgesprek in.

Welke zomer en herfstgroenten bevatten veel Verteerbare vezels?

Asperges

Asperges bevatten 1 van de bekendste probiotische vezels, inuline. Je vindt deze inuline ook in paardenbloemwortel, wat weer goed is voor de ontgifting en in cichorei, dit wordt ook als koffie vervanger gebruikt. Het zit ook in veel probiotische supplementen. Je kunt ook gewoon Inuline bestellen in een potje, het is ook niet zo gek duur. Ook bevat het veel vitamine C, vezels en Glutathion. Wat weer nodig is als bouwstof voor de lever en het is een sterk antioxidant. Aspergesalade dus!

Ui en knoflook

Knoflook en ui bevatten veel prebiotische vezels. Uiensoep kolt daarom gasvorming op in de buik. Je darmbacteriën moeten dan wennen aan zoveel probiotische vezels tegelijk. Als je hier last van hebt dan langzaam opbouwen en regelmatig eten om zo je darmflora op te bouwen. Heb je juiste balans in je darmflora dan heb je dit probleem minder

Artisjokharten

Een van de beste prebiotische voedingsmiddelen, maar in Nederland eten we dit heel weinig. In België al veelmeer en kan je ze zelfs vers in de supermarkt kopen. Ze zijn superlekker om
over je pizza te gooien, over je salade te gebruiken, of zo op te eten als borrelhapje of voor de lunch. Uit een potje zijn ze heel gemakkelijk te gebruiken. Artesjokharten bevatten bijna 10 gram vezels per 100
gram. Dat is meer dan de meeste voedingsmiddelen. Bovendien is artisjok een bekend middel dat de lever stimuleert om meer afvalstoffen af te voeren.

Rode bieten, of gele

Bietjes zijn er het hele jaar door maar zijn eigenlijk zomergroenten. We eten ze zomers vaak als salade. Je kunt ze met schil en al in de oven stoppen, als ze niet te groot zijn. Rooster ze 1 a 2 uren, totdat de schil begint te krimpen. Laat ze afkoelen en daarna kan je de schil er zo aftrekken, en in stukjes snijden of raspen voor een heerlijke salade!
Bieten versterken de werking Glutathion, waardoor het helpt afvalstoffen af te breken. Ook bevatten bieten Betaine, dit heb je nodig voor de aanmaak van voldoende
maagzuur. Dus bieten helpen ook bij de spijsvertering.

Bessen

In de zomer zijn er volop bessen, en zelfs in een hele kleine tuin kan ik je aanraden om wat bessenstruiken te houden. Frambozen bijvoorbeeld groeien heel goed en je hebt er weinig werk van.
Bessen bevatten lange ketens van meervoudige suikers (oligosachariden) dit zijn de suikers die je darmflora het allerlekkerst vinden. Ook bevat het super veel vitaminen en antioxidanten, die je nodig bent om de vrije radicalen die ontstaan bij allerlei prosessen in het lichaam, maar het meest in de lever worden gevormd.

Verder zijn deze groenten nog vol met prebiotische vezels:

– Vijgen
– Bananen
– Abrikozen
– Pruimen
– Dadels
– Druiven
– Courgette
– Wortel
– Groene bladgroenten
– Broccoli
– Venkel
– Bloemkool
– Aubergine

Bronnen van vezels voor gezonde darmen

  • vezels zitten alleen in plantaardige voedingsmiddelen. Dierlijke producten vetten en sappen bevatten geen vezels.
  • de gezondste vezels zijn die oplosbare vezels in groenten, fruit, peulvruchten, paddenstoelen, haver, noten en zaden.
  • Volle granen zijn vezelrijk, maar leveren vooral onoplosbare vezels, die de darmwand kunnen irriteren bij gevoelige mensen.

Tips om Vezels voor gezonde darmen te verhogen

  • Stukje gekookte groenten in je smoothie. Pompoen of knolselderij is hier super geschikt voor. Houd wat in je koelkast en je kan het zo toevoegen.
  • Voeg een schepje inuline ( prebiotica) toe aan je smoothie
  • Eet dagelijks soepen met prebiotische groenten in de hoofdrol zoals: – prei/pastinaaksoep -zoete aardappel/wortelsoep -bloemkoolsoep/uisoep – pompoen/appelsoep
  • Strooi over deze voedzame soepen verse kiemen, taugé én geroosterde pitjes voor het kauwen
  • Eet als tussendoortje gedroogd fruit zoals 2 pruimen of 3 abrikozen, vijgen zitten veel vezels in, varieer
  • Gebruik verborgen groenten in je baksels, zoals zoals chocolade muffins met geraspte rode bieten, wortelcake, muffins met courgette, appelcake, muffins met pastinaak,
  • je kunt ook gedroogde vezels kopen van bijvoorbeeld bieten of appel, dit is ook makkelijk in gebruik met meel of smoothie
  • Maak omeletten met fijn gesneden groenten, zoals prei, ui, tomaat, shiitakes, champignons
  • Probeer eens zeewier te eten, dit is ook in alle soorten en maten te verkrijgen, denk aan zeewierchips, zeekraal voor in salade, gedroogde vellen voor borrelhapje, zelf zeewier frituren is ook erg lekker! laat het kombo zeewier weken, dep droog en frituur in laagje kokosolie of milde olijfolie, heerlijk met wat extra zeezout!

Klik hier voor een lekker recept met veel Oplosbare vezels Pompoensoep met boontjes

Een heel mooi product met veel vezels en andere mooie stoffen die helpen je vezelinname te verhogen zijn deze vezels van nutribites, ik ben fan van de Greenjuice!