Een supplement dat de kans op het opdoen van griep en verkoudheid kleiner maakt.
11 februari 2018Dit gebeurt er met je lichaam als je chips eet voor het slapen gaan
27 maart 2018Een hoog gehalte aan bloedsuiker is ongezond. Daarbij ontstaan uiteindelijk zogenaamde AGE’s (Advanced Glyosylation Endproducts). Deze geven een enorme oxidatie. Veel suiker gebruiken is dus alleen om deze reden al niet slim.
Door bewust te kiezen uit bepaalde koolhydraten en het gebruik van koolhydraten in het patroon te beperken, is het mogelijk de bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk te houden. Het snelle koolhydraat witte suiker, schrappen we bij voorkeur helemaal uit het menu. Niet alleen vanwege de invloed op onze bloedsuikerspiegel, maar ook om je immuunsystemen niet te laten verzwakken. Wees daarom ook voorzichtig met het gebruik van suikervervangers.
Koolhydraten met vezels houden de bloedsuikerspiegel meer constant, maar niet elke vezelbron geeft dezelfde reactie.
- Groenten hebben veel minder reactie op de bloedsuikerspiegel dan fruit.
- Brood geeft meer reactie dan fruit, zeker een boterham met kaas. Uiteraard leidt een witte boterham tot meer suikerschommelingen dan een volkoren boterham.
- Koffie heeft ook een flinke invloed op onze bloedsuikerspiegel, waardoor schommelingen ontstaan die weer voor vermoeidheid zorgen.
Eiwitten en vetten hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, tenzij sprake is van een teveel aan vetten. Dan volgt wel een reactie.
Welke aardappelen wel?
Afgekoelde aardappelen bevatten resistent zetmeel, deze vorm heeft minder effect op onze bloedsuikerspiegel omdat het niet wordt opgenomen in de dunne darm.
Door het afkoelen vindt er retrogradatie plaats: het zetmeel wordt stijf op elkaar gedrukt en kan niet meer worden afgebroken tot glucose door onze spijsverteringsenzymen. Daardoor komt het min of meer onverteerd aan in de dikke darm. Hier wordt het gefermenteerd en omgezet in korteketen vetzuren. Dit is goede voeding voor je darmflora omdat goede bacteriën zich voeding met korteketen vetzuren. Maak dus eens een lekkere salade van afgekoelde zoete aardappelen. Zoals in onderstaand recept
Zoete aardappel salade met spinazie pesto
ingrediënten:
- 1 kg zoete aardappel
- 400 gram broccoli
- 300 gram wortelen
- 1 rode ui
- 3 lente uitjes
- 50 gram pijnboompitten
Zo maak je het:
Boen de zoeten aardappels schoon of schil deze en stoom in zijn geheel 15 minuten
Maak van de broccoli kleine roosjes
Schraap of schil de wortelen en snijd deze in plakjes.
Laat de laatste 5 minuten de broccoli en wortel bij de aardappelen meestomen.
Laat de aardappelen en de groenten koud worden.
Rooster de pijnboompitten licht en snijd de ui in hele kleine ringen en de aardappel in kleine blokjes. Meng met de pesto.
Spinazie pesto
Ingrediënten:
- 100 gram spinazie
- 1 el limoensap
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
- 3 takjes basilicum
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie of hazelnootolie
- Kerrie of kurkuma me peper en kruidenzout
Zo maak je het:
Laat de spinazie een paar minuten in het limoensap trekken
Maal de ingrediënten in een keukenmachine en voeg zoveel water toe totdat het ene stevige massa ontstaat.
Meng de pesto door de groenten of aardappelen
Deze energie gevende salade geeft een goede balans in de darmflora en is daarmee weerstand verhogend. De onverzadigde vetten van de pesto zorgen voor flexibele celwanden.
Deze salade is gemakkelijk mee te nemen naar je werk.
Zoete aardappel valt niet zoals de aardappel onder de nachtschade. De zoete aardappel geeft geen schade aan de celwand wat een aardappel wel doet. Een afgekoelde en gare zoete aardappel geeft het voordeel dat er boerzuur in de darmen worden gevormd. Waar de gezonde darmbacteriën goed van kunnen groeien. Vooral de paarse zoete aardappel heeft veel plantstoffen met een antioxidant werking. De zoete aardappel bevat wel fructose en kan voor een opgeblazen gevoel zorgen.