Groentepaté

Groentepate is een super veelzijdige basis die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld,  pastasaus, pizzasaus, broodje hamburgersaus, tomatensoep, enz.

Doordat er vooral veel groenten en olijfolie wordt gebruikt is deze paté een super gezonde basis met heel veel smaak.
Probeer een paar potten van deze paté in je voorraadkast te bewaren!

Je zal geen pakje of zakje meer nodig zijn als je deze paté als basis gebruikt.

Groente Paté

Ingrediënten

  • 500 gram verse tomaten
  •  100 gram groene olijven
  •  4 uien in ringen
  •  2 wortels in plakjes
  • 30 gram kappertjes, gewassen en uitgelekt
  • 1 bosje peterselie
  • 200 ml extra vierge olijfolie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Chilipeper

 Zo maak je het:

Meng in een keukenmachine alle ingrediënten tot een fijne puree. Kook de puree 30 minuten in een pan met dikke bodem tot het meeste vocht verdampt is. Mix de puree met de staafmixer tot een heel gladde paté.

De paté is 4 dagen houdbaar in de koelkast. Vul anders 3 uitgekookte glazen jampotten (250ml) met de paté, druk de paté stevig aan om luchtbelletjes te vermijden, sluit de potten goed af, zet ze gewikkeld in een theedoek in een hoge pan, giet er zoveel water bij dat ze 5 cm onderstaan en breng aan de kook. Laat ze 30 minuten zachtjes pruttelen en laat de potten in het water afkoelen.

Bewaar ze als ze volledig zijn afgekoeld maximaal 6 maanden op een droge plaats.

Groentepaté

Nachtschade, kan het nou wel of niet?

Een klein gedeelte van de mensen in Nederland krijgt na het eten van nachtschades te maken met allergische klachten zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, tintelingen en misselijkheid. Mensen die allergisch zijn voor graspollen, hebben vaak ook een allergie voor planten uit de nachtschadefamilie omdat de eiwitstructuren erg op elkaar lijken. Dit heet een kruisreactie.

Een grote groep mensen kent milde klachten na het eten van nachtschades. Het oprispen van paprika is hier een goed voorbeeld van. Andere klachten die verband met de nachtschades kunnen houden zijn slaperigheid, acute ontstekingen, duizeligheid, gasvorming en diarree.

Moeten we nu de nachtschadeplanten als geheel vermijden?

Paprika’s zijn namelijk zeer rijk aan vitamine C, tomaten zijn rijk aan het kankerwerende lycopeen en aubergines zitten stampvol gezonde vezels. Het antwoord is dat dit zeer persoonlijk is. Sommigen kunnen het beter maar helemaal laten staan, terwijl anderen wel gedoseerd kunnen profiteren van de aanwezige nutriënten.

Leer te voelen hoe je lichaam op nachtschades reageert en luister hiernaar. Feit is wel dat het voor iedereen beter is om niet dagelijks nachtschades te nuttigen, maar het te houden op slechts één of twee keer in de week.

Een belangrijke tip bij het eten van nachtschades is dat je deze nooit groen moet nuttigen. Groene paprika’s en pepers zijn dus uit den boze. Schil altijd de aardappels en eet ze niet wanneer ze nog groen zijn.

In de groene gedeeltes is erg veel van het giftige solanine aanwezig, dat een natuurlijke pesticide is. Verhitting van solanine vermindert de neurotoxische werking niet. Dus: nachtschades, geniet hiervan met mate!